Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Ανακαλύφθηκε ο τάφος του συγγραφέα "Μόσχα - Τρίτη Ρώμη"

ImageΡώσοι Αρχαιολόγοι της Επιτροπής Πολιτισμού της πόλης του Πσκόφ, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον τάφο του Γέροντα Θεοφίλου - συγγραφέα

της περίφημης ιδεολογίας «Μόσχα – Τρίτη Ρώμη».

"Πιστεύουμε ότι μεταξύ των τάφων στο κοιμητήριο της Ιεράς Μονής του Προφήτη Ηλία, υπάρχει και ο τάφος του διάσημου γέροντα Θεοφίλου. Σε λίγο καιρό, θα γίνει η αποσφράγιση των τάφων και θα ολοκληρωθεί επίσημα η έρευνα μας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Επικεφαλής του αρχαιολογικού έργου και Ανώτατος ερευνητής Σεργκέι Στεπάνοφ.

Να αναφερθεί πως το βασικό πολιτικό δόγμα «Μόσχα – Τρίτη Ρώμη», διατυπώθηκε από τον μοναχό Θεόφιλο στην πόλη του Πσκόφ περίπου το (1465 με 1542).

Αυτή η ιδεολογία προβάλει την αντίληψη, ότι το κράτος της Μόσχας είναι το τρίτο κατά σειρά ευλογημένο χριστιανικό βασίλειο επί της γης:

«Η πρώτη Pώμη, εκείνη του αποστόλου Πέτρου, καταλύθηκε από τους ειδωλολάτρες βάρβαρους, η Nέα Pώμη, η Kωνσταντινούπολη, υπέστη τη Θεία τιμωρία της άλωσης από τους απίστους, επειδή απαρνήθηκε την ορθή πίστη στη Σύνοδο της Φερράρας/ Φλωρεντίας. H ορθόδοξη όμως ομολογία δεν έσβησε με την πτώση του Bυζαντίου, αλλα θριαμβεύει τώρα στη Mόσχα, το μοναδικό ευλαβέστερο χριστιανικό βασίλειο τηςOικουμένης».

Τέλος, να σημειωθεί, πως ο Ιβάν ο Γ΄ της Ρωσίας είχε ανακηρύξει τη Μόσχα σε Τρίτη Ρώμη, αφού η Κωνσταντινούπολη, η δεύτερη Ρώμη, όπως είχε χαρακτηρισθεί επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, βρισκόταν ήδη υπό οθωμανική κατοχή.